Crusin

CRUŞINUL (Rhamnus frangula)
Denumiri populare: lemn cainesc, patachina, salba moale, spinul cerbului.
Este unul dintre cei mai puternici drenori cunoscuţi în terapia cu plante, acţiunea sa cea mai importantã fiind aceea laxativ-purgativã, intensitatea acesteia fiind datã de dozã. Datoritã efectului sãu drenor este folositã într-o listã impresionantã de boli produse de intoxicarea lentã a organismului şi de perturbarea proceselor naturale de eliminare. Cruşinul este deopotrivã eficient în bolile alergice şi cele auto-imune, în tratarea parazitozelor intestinale şi a dermatozelor grave, în tratarea hemoroizilor şi a bolii canceroase. Este deasemenea o plantã redutabilã atunci când este folositã în cura de slãbire.
ACŢIUNI
INTERN: laxativ (în doze mici-medii: 1-3 grame pe zi), purgativ drastic (în doze mari: peste 4 grame pe zi), colagog bun (stimuleazã secreţia bilei), coleretic (stimuleazã contracţia vezicii biliare şi evacuarea bilei în intestin), creşte peristaltismul intestinal.

INDICAŢII
INTERN: - constipaţie acutã şi cronicã - decoct - giardia, viermi intestinali - se administreazã sub formã de pulbere, în combinaţie cu pelin (Artemisia absinthum) şi piretru (Pyrethrum cinerariaefolium). - fiere leneşã - boli de piele asociate cu constipaţia (acnee, eczemã alergicã, infecţii trenante, psoriazis) - hemoroizi, varice - reumatism - îngrãşare, obezitate - aspect încãrcat al pielii, în special al tenului- dureri de cap, migrenã însoţitã de constipaţie - pulbere.- adjuvant în boala canceroasã (atunci când este însoţitã de constipaţie), în alergie şi în
boli auto-imune, în hepatitã (inclusiv formele virale) şi sechele post-hepatice

MOD DE PREPARARE ŞI ADMINISTRARE

Pulberea (obţinutã prin mãcinarea finã cu râşniţa electricã de cafea) - se ia 1/2-o linguriţã rasã (se ţine sub limbã vreme de 10-15 minute) apoi se înghite cu puţinã apã. De obicei se cruşinul se combinã în proporţii egale cu pulberea de fenicul (Foeniculum vulgare) contra balonãrii şi de nalbã (Malva off.) pentru a nu irita colonul.
Tratamentul se face de 1-2 ori pe zi, pe stomacul gol.
Decoctul combinat - 1 linguriţã de pulbere de cruşin, 1 linguriţã de pulbere de rãdãcinã tãtãneasã şi un vârf de cuţit de cuişoare se lasã la macerat într-o jumãtate de canã de apã de seara pânã dimineaţa, dupã care se filtreazã. Planta rãmasã dupã filtrare se fierbe 10 minute, dupã care lasã la rãcit şi se filtreazã. Se combinã maceratul cu decoctul rãcit. Se beau 1-2 cãni pe zi.
PRECAUŢII:Decoctul clasic de cruşin, fãrã o macerare la rece în prealabil este foarte iritativ pentru stomac şi colon şi dã adesea balonare şi colici abdominale violente. Din acest motiv este extrem de important: 1. Sã-l folosiţi sub formã de pulbere sau de decoct combinat. 2. Sã-l combinaţi cu plantele emoliente şi carminative menţionate mai sus.
CONTRAINDICAŢII:Diaree, diaree cronică, colon extrem de iritabil, intervenţii chirurgicale recente pe intestinul gros sau pe zona ano-rectală.
OBSERVAŢII:- în tratarea constipaţiei, mai ales la persoanele sedentare, cu digestia mai „leneşã", este foarte utilã asocierea cruşinului cu plante amare, care-i vor amplifica mult efectul şi vor contribui la despovãrarea intestinului gros şi tubului digestiv de toxine. Plante amare care se combinã excelent cu cruşinul sunt: anghinarea (Cinara scolymus), genţiana (Gentiana lutea), ţintaura (Centaurium umbellatum).Aceastã asociere este extrem de valoroasã şi în tratamentul hepatitei, cirozei, afecţiunilor vezicii biliare, infecţiilor cu protozoarul Giardia lambria.- în bolile de piele, cancer, reumatism, gutã - efectul de dezintoxicare va fi mult amplificat prin asocierea cu plante depurative cum ar fi iarba de trei fraţi pãtaţi (Viola tricolor), florile de soc, seminţele de fenicul.

Un comentariu:

  1. Ceai de crusin
    Ceaiu de crusin este bun pentru tratarea urmatoarelor afectiuni: Constipatie acuta si cronica, giardia, viermi intestinali, fiere lenesa, boli de piele asociate cu constipatie (acnee, eczema alergica, infectie trenanta, psoriazis), hemoroizi, varice, reumatism, ingrasare, obezitate, aspect incarcat al pielii, in special al tenului, dureri de cap, migrena insotita de constipatie, adjuvant in boala canceroasa (atunci cand este insotita de constipatie), in alergie si in bolile auto-imune, in hepatita (inclusiv forme virale) si sechele post-hepatice

    RăspundețiȘtergere